Лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді засудили в Ірані до додаткових шести місяців ув'язнення

Лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді засудили в Ірані до додаткових шести місяців ув'язнення

13:38,
25 Жовтня 2024
354

Лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді засудили в Ірані до додаткових шести місяців ув'язнення

13:38,
25 Жовтня 2024
354
Лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді засудили в Ірані до додаткових шести місяців ув'язнення
Лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді засудили в Ірані до додаткових шести місяців ув'язнення
Її звинуватили у «непокорі та опорі наказам».

В Ірані 19 жовтня 2024 року журналістку, правозахисницю та лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді засудили до додаткових шести місяців ув’язнення за звинуваченням у «непокорі та опорі наказам». Про це повідомила міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF).

Міжнародна коаліція Free Narges засудила вирок та вимагає негайного звільнення правозахисниці та надання їй термінового доступу до основного медичного лікування.

«Ісламська Республіка неодноразово відмовляла Наргес Мохаммаді в медичній допомозі, незважаючи на те, що її здоров’я різко погіршилося під час тривалого ув’язнення, і продовжують виносити нові вироки в помсту за її наполегливість у висловлюванні всередині в’язниці. Ми знову вимагаємо її безумовного звільнення, але в короткостроковій перспективі вкрай важливо, щоб їй було надано медичну відпустку для негайного проведення основних медичних втручань, рекомендованих її лікарями.

Ми закликаємо міжнародну дипломатичну спільноту зробити це пріоритетом у всіх переговорах з урядом Ірану, наполягаючи на твердому зобов’язанні щодо звільнення Мохаммаді. Це життєво важливе дипломатичне втручання є не просто необхідним; це може врятувати їй життя. Враховуючи жахливий досвід іранського уряду щодо свавільного медичного недбалого ставлення до політичних в’язнів у недавньому минулому, ми вважаємо владу відповідальною за благополуччя Мохаммаді», — йдеться у заяві керівного комітету Free Narges Coalition.

У медичному висновку від 16 вересня йдеться про те, що стан головної артерії її серця, яка була стентована у 2021 році через закупорку на 75%, знову погіршився. Попри неодноразові прохання спеціаліста про повторне обстеження та офіційні звернення до адміністрації в'язниці, жінку досі не перевели до лікарні. Окрім цього, під час одного з медичних обстежень у правій молочній залозі Мохаммаді виявили доброякісну пухлину, що вимагає постійного моніторингу.

Нагадаємо, Наргес Мохаммаді є іранською правозахисницею та віцепрезиденткою Центру захисників прав людини (DHRC). Протягом багатьох років вона висловлювала незгоду з обов’язковим правилом носіння хіджабу, накладеним на іранських жінок, а також з обмеженнями прав та свобод жінок в Ірані.

У сукупності вона була засуджена до 13 років і дев'яти місяців ув'язнення, а також 154 ударів батогом за сфабрикованими звинуваченнями, включно з «пропагандою проти держави» та «діями проти національної безпеки».

Минулого року Мохаммаді нагородили Нобелівською премією миру 2023 року за «боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх». Рішення про присудження їй Нобелівської премії пов’язане, зокрема, з масовою кампанією під гаслом «Жінка. Життя. Свобода», яка розпочалася в Ірані після загибелі активістки Махси Аміні торік. Мохаммаді прямо з в’язниці підтримала протести, які розпочалися восени 2022 року після вбивства поліцейськими Аміні. Учасники кампанії виступають за права жінок і, зокрема, проти обов’язкового носіння хіджабу. Масові акції жорстоко придушувала влада.

У листопаді 2023-го стало відомо, що лауреатка Нобелівської премії миру 2023 року, правозахисниця, яка перебуває в іранській в’язниці, оголосила голодування.

У січні 2024 року іранський суд засудив Наргес Мохаммаді до додаткових 15 місяців позбавлення волі за нібито «пропаганду проти Ісламської Республіки». У вироку йдеться про те, що після відбуття терміну покарання Мохаммаді не зможе виїжджати за кордон упродовж двох років і долучатися до політичних та соціальних груп, а також мати мобільний телефон протягом цього ж терміну.

У червні іранський революційний суд вкотре засудив Мохаммаді до додаткового одного року тюремного ув’язнення за звинуваченням у «пропаганді проти режиму». Free Narges Coalition засудив вирок і закликав іранську владу негайно припинити судове переслідування Мохаммаді за її мирне самовираження та захист інтересів.

Напередодні зустрічі глав держав у Нью-Йорку 24-30 вересня на 79-й Генеральній Асамблеї ООН міжнародна коаліція Free Narges Coalition вкотре закликала до негайного звільнення Мохаммаді.

Фото: iranwire.com

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду