ЦЕДЕМ презентував рекомендації для розвитку та підтримки коаліцій організацій громадянського суспільства в Україні

ЦЕДЕМ презентував рекомендації для розвитку та підтримки коаліцій організацій громадянського суспільства в Україні

17:59,
11 Грудня 2020
2996

ЦЕДЕМ презентував рекомендації для розвитку та підтримки коаліцій організацій громадянського суспільства в Україні

17:59,
11 Грудня 2020
2996
ЦЕДЕМ презентував рекомендації для розвитку та підтримки коаліцій організацій громадянського суспільства в Україні
ЦЕДЕМ презентував рекомендації для розвитку та підтримки коаліцій організацій громадянського суспільства в Україні
Організаціям громадянського суспільства потрібно розбудовувати ефективні партнерства, комунікації з місцевою та державною владою, фінансову стійкість і стабільність, збільшувати експертність середовища тощо.

11 грудня під час онлайн-дискусію «Розвиток коаліцій організацій громадянського суспільства (ОГС) в Україні. Виклики 2020 та уроки на 2021» Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) представив результати дослідження та рекомендації з розвитку коаліцій ОГС.

Дослідження провів експерт з інституційного розвитку Іван Омелян у співпраці із Центром демократії та верховенства права у серпні 2020 року. Автор розповів, що його дослідницька група виявила в Україні понад 100 регіональних об'єднань громадських організацій, які в своїй роботі використовують коаліційні методи. Роботу 38-ми з них розглянули детально, а з представниками 20-ти — провели інтерв'ю.

Результат — 10 ключових напрямків для розвитку і рекомендації щодо них.

  1. Інституційний розвиток коаліцій — стратегії та плани синергійних дій.

Рекомендація: створити можливість для отримання коаліціями ваучерів (на платформі «Маркетплейс») на тренерську, фасилітаційну допомогу у створенні своїх стратегій та планів дій (коаліційних).

  1. Інституційна підтримка.

Рекомендація: розроблення державних, приватних і донорських програм, які стимулювали б організації об'єднуватися та підтримували їх протягом перших двох років спільної роботи.

  1. Програма менторської підтримки коаліційної діяльності.

Рекомендація: створення програми менторської підтримки для коаліцій, що тільки створюються або перебувають у стані розвитку

  1. Розвиток сервісів ОГС-членів коаліцій.

Рекомендація: створення тренінгів, курсів і посібників, які б допомогли ОГС визначити свою тему для професіоналізації та саме ті сервіси, що сприятимуть інституційній стійкості організацій і коаліцій.

  1. Програма з підвищення експертності учасників коаліцій та менеджерів спільних офісів.

Рекомендація: створення курсів і спеціалізованих навчальних програм, які б поглиблювали експертність учасників коаліцій за запитуваними темами й формували якнайглибшу експертність у працівників та менеджерів спільної роботи в коаліціях.

  1. Допомога зі створення соціального бізнесу, який би міг стати основою підтримки.

Рекомендація: провести для представників ОГС, що входять до коаліції, інформаційну сесію про можливості соціального бізнесу й форми, які він може мати; дати їм змогу безкоштовно консультуватися в експертів із соціального підприємництва. Комунікаційна підтримка коаліційного руху, створення стратегії, яка популяризували би партнерство.

  1. Комунікаційна підтримка коаліційного руху, створення стратегії, яка популяризувала б партнерство.

Рекомендація: провести за державні, донорські кошти інформаційну кампанію, яка популяризувала б створення партнерств, об’єднань, коаліцій на різних рівнях для вирішення різноманітних проблем.

  1. Допомога в розширенні партнерств через хабовий підхід у роботі коаліцій.

Рекомендація: створити програму підтримки ресурсами, консультуванням та менторством для організацій, які хочуть стати хабами з розвитку громадянського суспільства.

  1. Навчання для лідерів організацій громадянського суспільства механізмів створення й взаємодії в партнерствах та коаліціях.

Рекомендація: сприяти відкриттю курсів або поширенню вже наявних навчальних програм (зокрема на платформі «Маркетплейс»), заходів із менеджменту громадських об'єднань і передбачати серед них як обов'язковий елемент тренінги з участі організації в коаліціях та партнерствах.

  1. Розроблення внутрішніх правил і процедур, які допомагали б організаціям працювати в різних коаліціях та партнерствах.

Рекомендація: розробити для організацій громадянського суспільства типову політику участі в партнерствах та коаліціях.

Також у рамках зустрічі представники регіональних коаліцій розповіли, як проявили себе під час ключових викликів 2020 року — пандемії COVID-19 і місцевих виборів. Зокрема вони розповіли про інформаційні й адвокаційні кампанії, діалог із кандидатами та бізнесом, переосмислення інструментів для досягнення змін тощо. Насамкінець учасники дискусії обговорили ефективні шляхи розвитку коаліцій ОГС в Україні, виклики для коаліцій у 2020, ключові позиції для 2021, а також відповіли на запитання.

Нагадаємо, 10 грудня УНЦПД презентував результати дослідження проблем ГО щодо реєстраційних дій.

За результатами іншого дослідження ЦЕДЕМ, 30% опитаних готові підтримувати організації громадянського суспільства через відсотковий механізм, а 54,7% воліють, щоб ці кошти витрачалися безпосередньо на активності ОГС. Також українці провалили іспит на податкову обізнаність.

В Україні також запустили інформаційну кампанію «Влада та громадянське суспільство — кращі практики співпраці» і конкурс історій у її рамках. Кращі презентують 17 грудня на ІХ Форумі розвитку громадянського суспільства та відобразять у тематичному збірнику.

Фото: ЦЕДЕМ

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду