ЮНІСЕФ закликає посилити захист шкіл на сході України

ЮНІСЕФ закликає посилити захист шкіл на сході України

13:24,
9 Вересня 2020
1798

ЮНІСЕФ закликає посилити захист шкіл на сході України

13:24,
9 Вересня 2020
1798
ЮНІСЕФ закликає посилити захист шкіл на сході України
ЮНІСЕФ закликає посилити захист шкіл на сході України
Через конфлікт на сході діти та вчителі в 3500 закладах освіти майже щодня стикаються з небезпеками, які загрожують їхньому життю і добробуту. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликає пришвидшити впровадження Декларації про безпеку шкіл в Україні.

За даними Фонду, понад 750 шкіл і дитячих садків були пошкоджені або зруйновані з початку бойових дій. Багато інших закладів освіти були змушені зупиняти навчальний процес через посилення атак. Майже 400 тисяч дітей ходять до шкіл, розташованих поблизу лінії розмежування неподалік обстрілів і мін.

Протягом попереднього навчального року зареєстровано 19 атак на школи. П’ять із них трапилися у квітні 2020 року. Під час одного із інцидентів сімнадцятирічна дівчина отримала поранення осколками на шкільному подвір’ї — йдеться у звіті Global Education Cluster.

У ЮНІСЕФ наголошують: попри те, що протягом останніх двох місяців не було зафіксовано атак на школи, діти продовжують навчатися в мілітаризованому середовищі. За останніх два роки кількість випадків, коли військові позиції розміщувалися менш як за кілометр від діючих закладів освіти, зросла порівняно з аналогічним періодом. Згідно з доповіддю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, у 2019 році 36 закладів освіти по обидва боки від лінії зіткнення розташовувалися поблизу військових об’єктів. Безпосередня близькість військових об’єктів створює серйозну небезпеку для дітей, вчителів та їхніх родин. Життя в умовах конфлікту має руйнівний вплив на психологічне та соціальне благополуччя цілого покоління дітей, що зростають на сході України.

У листопаді 2019 року Україна стала сотою країною, яка підписала Декларацію про безпеку шкіл і взяла на себе зобов’язання вжити конкретних заходів для захисту учнів, освітян та освітніх установ під час збройного конфлікту.

«Минув майже рік відтоді, як Україна підписала Декларацію. Настав час перетворити зобов'язання на дії, — сказала Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. — Я спілкувалася з батьками, дітьми та вчителями. Усі вони сподіваються на більш безпечне навчальне середовище. Це досяжне завдання, якщо органи влади об’єднають свої зусилля».

Усі партнери на національному та регіональному рівнях мають докласти спільних зусиль відповідно до Плану дій, запропонованого Міністерством освіти і науки України. До його втілення повинні долучитися Міністерство оборони, Служба безпеки України, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство юстиції, Представник Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї та цивільно-військові адміністрації на сході України.

Як наступний крок, органи влади мають вжити таких заходів:

  • розробити механізм моніторингу та звітування про атаки на заклади освіти;  
  • здійснити оцінювання ризиків, визначивши заклади освіти, які мають більший ризик потрапити під атаку або бути використаними у військових цілях;
  • забезпечити систему раннього попередження та протоколи безпеки для дітей і вчителів;
  • включати принципи та рекомендації Декларації про безпеку шкіл до підручників та навчальних посібників під час підготовки військовослужбовців;
  • інтегрувати підходи, чутливі до конфлікту, в освітні політики, навчальні програми та посібники.

ЮНІСЕФ повідомив, що співпрацює з партнерами на сході України — відновлює пошкоджені школи та дитячі садки і забезпечує їх необхідними навчальними матеріалами, меблями та спортивним обладнанням. Крім того, ЮНІСЕФ та партнери надають вкрай необхідні консультації, психосоціальну підтримку та інформацію про небезпеку мін для сотень тисяч дітей і молодих людей, зачеплених конфліктом, та осіб, які доглядають за ними.

ЮНІСЕФ разом із партнерами готовий підтримати заходи, спрямовані на захист дітей і повне виконання Декларації про безпеку шкіл.

Нагадаємо, за даними ЮНІСЕФ, 34% дітей з країн Східної Європи та Центральної Азії не мають доступу до інструментів дистанційної освіти. Ще вищий показник у країнах Африки та Близького Сходу.

Фото надане ЮНІСЕФ

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду