Правозахисники закликають українську владу не приймати «закон про іноземних агентів»

Правозахисники закликають українську владу не приймати «закон про іноземних агентів»

14:05,
9 Жовтня 2018
1805

Правозахисники закликають українську владу не приймати «закон про іноземних агентів»

14:05,
9 Жовтня 2018
1805
Правозахисники закликають українську владу не приймати «закон про іноземних агентів»
Правозахисники закликають українську владу не приймати «закон про іноземних агентів»
Українські правозахисні організації радять українській владі припинити копіювати російський досвід і не приймати закон «про іноземних агентів», підтримати який президент Петро Порошенко закликав депутатів

Про це йдеться у відкритій заяві платформи Правозахисний порядок денний. 

Підписант зазначають, що останнім часом від нардепів звучать заклики закріпити на законодавчому рівні поняття «іноземних агентів» з метою визнання такими громадських об'єднань і засобів масової інформації, які «прямо чи опосередковано діють в інтересах держави-агресора, якою є Російська Федерація».

Правозахисники нагадують, що у Росії прийняття подібного закону призвело «до майже повного знищення незалежного громадянського суспільства та сприяло утвердженню авторитарного режим».

На думку підписантів, механізм визначення іноземних агентів у першу чергу застосовуватимуть проти нелояльних до влади представників громадянського суспільства.

«Під ударом опиняються ті, хто викриває зловживання у державних органах, критикує неефективну роботу чиновників або публічно заявляє відмінну від владної точку зору. Реалізація ідеї законодавчого закріплення статусу “іноземних агентів” дозволить саме на такі організації навісити ярлики “агентів Кремля” й ворогів української державності та суверенітету», – йдеться в заяві.

Правозахисники також наголошують, що досвід закону про реєстрацію іноземних агентів (закон FARA), ухваленого у США для протидії нацистській пропаганді у 1938 році, неможливо застосувати в Україні.

Найкращий спосіб протидіяти втручанню РФ підписанти заяви вбачають у підвищенні професіоналізму та технічної спроможності державних органів, уповноважених боротися із зовнішніми загрозами.

«Важливо, щоб ці органи могли забезпечити проведення ефективних розслідувань будь-яких проявів такого втручання, виявити реальних замовників та виконавців злочинів проти основ національної безпеки, а також забезпечити невідворотність покарання. Саме над цим, а не над впровадженням російського досвіду щодо “закону про іноземних агентів”, варто працювати владі України», –йдеться в заяві.

Нагадаємо, 17 вересня на погоджувальній раді лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив про ініціативу фракції щодо створення законопроекту про реєстрацію іноземних агентів в Україні. За його словами, документ потрібен для захисту національних інтересів перед виборами.

Також документ вимагає маркувати пропагандистську інформацію, яка в ньому називається «інформаційні матеріали», позначкою, що вона поширюється «від імені іноземного суб'єкта». Копії цих матеріалів необхідно надсилати до Міністерства юстиції.

20 вересня під час виголошення щорічного послання до Верховної Ради президент України Петро Порошенко підтримав ідею ухвалення такого законопроекту.

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду