В Україні створено ГО «Український кіноінститут»

В Україні створено ГО «Український кіноінститут»

18:32,
23 Вересня 2015
3106

В Україні створено ГО «Український кіноінститут»

18:32,
23 Вересня 2015
3106
В Україні створено ГО «Український кіноінститут»
В Україні створено ГО «Український кіноінститут»

В Україні почав роботу «Український кіноінститут». Він заснований як громадська організація групою українських і американських кінематографістів. Про це йдеться в повідомленні організації для ЗМІ.

 

Виконавчим директором громадської організації став генеральний директор Асоціації продюсерів України Денис Масліков. «Ми готові співпрацювати і з Державним агентством України з питань кіно і з усіма, хто поділяє наші завдання та цінності», - сказав він, відповідаючи на запитання «Детектор медіа». Але ГО, за його словами, не розраховуватиме на державну підтримку.

 

«Ми пішли за англосаксонською моделлю, за якою розвивалися Американський і Британський кіноінститути. Там спершу кіноінститути були створені як громадські або приватні організації, і тільки потім із часом отримали підтримку держави. Британський кіноінститут зараз повністю підтримується державою. Важливо в цій моделі - що кіноінститути можуть розвиватися як недержавні громадські організації та добиватися успіху, а не те, що ми розраховуємо колись потрапити під опіку держави», - додав пан Масліков.

 

Очолить «Український кіноінститут» голова правління Руслан Савчук. «У кіновиробництві більше десяти років. Юрист, продюсер. Всі роки роботи в кінематографі консультував колег з питань фінансового та авторського права. У числі перших продюсерів розпочав співпрацю з іноземними замовниками. Продюсував більше сотні великих рекламних, соціальних, музичних та концертних кіноробіт», - йдеться в повідомленні організації.

 

Мета «Українського кіноінституту» - допомогти українській кіноіндустрії впровадити інновації, вивести українське кіно на міжнародний ринок і сприяти суспільству в переході на якісно новий рівень розвитку засобами кіномистецтва.

 

Девіз і місія організації - «глобальне кіно для суспільства майбутнього».

 

Своєю сферою діяльності ГО визначає всю аудіовізуальну індустрію. А саме - «синергію кіно, телебачення, відеоконтенту в інтернеті, відеоігор і віртуальної реальності для створення як класичного кіно і анімації, так й нових засобів, форм українського кіномистецтва і його дистрибуції на міжнародний ринок».

 

Організація опікуватиметься просуванням українського нового кіно на міжнародному ринку.

 

Ще однією метою є сприяння трансформації українського суспільства у перехідний період засобами кіномистецтва. «Це процес придбання ним нових якостей, які відповідають вимогам майбутнього», - зазначається у повідомленні організації.

 

Для реалізації своїх цілей «Український кіноінститут» запускає кілька програм цього року. За словами Дениса Маслікова, їх буде реалізовано в ніші, яка залишається в Україні вільною. Це такі програми:

1. Аналітичний та моніторинговий центр. Незалежний моніторинг та аналіз аудіовізуального ринку України, створення системи єдиного стандарту дослідження індустрії, розробленої спільно з Європейською аудіовізуальною обсерваторією.

2. «Кіношкола майбутнього». Освітній проект «Українського кіноінституту». Головна відмінність від інших кіношкіл - це увага на інноваціях у кіновиробництві, технологіях та дистрибуції, які стануть стандартом у світі тільки через 3-5 років. Школа розрахована на кінематографістів, телевізійників і виробників відеоігор.

3. Кінофонд. Його буде створено при кіноінституті для фінансування соціально та культурно значимих кінопроектів. Фонд підтримуватиметься партнерами, спонсорами і донорами кіноінституту.

4. Правовий захист кінематографістів. Кіноінститут запускає програму правового захисту кінематографістів і сприяння у створенні первинних профспілкових осередків на кіно- і телевиробництві разом з Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

5.  Виробництво українських і спільних кінопроектів для міжнародної VOD (Video on demand - відео за запитом) дистрибуції, а також підтримка соціально значимих кіно- і телепроектів (фільми, анімація і серіали).

 

У складі Українського кіноінституту працюють продюсери, актори, адміністратори кіногалузі, юристи у сфері кіно, маркетологи, фахівці з міжнародних комунікацій, фандрейзери і педагоги.

 

З їхнім переліком та презентацією «Українського кіноінституту» можна ознайомитися тут. Сайт організації - filminstitute.org.ua.

 

Денис Масліков у коментарі «Детектор медіа» повідомив, що створення «Українського кіноінституту» не пов'язане з пропозицією законодавців створити Український інститут кіномистецтв, що розпоряджатиметься коштами для державної підтримки кінематографії. «Це окремий проект, ми задумували його в січні цього року. А в липні створили його й готові почати працювати. ГО уже зареєстрована, тому в законопроекті йдеться про організацію з іншою назвою - Український інститут кіномистецтв», - зауважив пан Масліков.

 

Нагадаємо, що 14 вересня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 3081 «Про систему державної підтримки кінематографії», який передбачає державну підтримку кінематографії за рахунок коштів від операторів лотерей і коштів державного бюджету, якими розпоряджатиметься Український інститут кіномистецтв, що надаватиме фінансування українським фільмам. Це має бути державна установа, що входитиме у структуру Міністерства культури, але певною мірою буде самостійною, що забезпечуватиметься спеціальним порядком призначення та звільнення керівних органів. Авторами законопроекту є члени Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький, Ірина Подоляк, Сергій Тарута, Марія Матіос і член Комітету з питань правової політики та правосуддя Вадим Денисенко.

 

23 вересня обговорення цього законопроекту відбулося в секретаріаті Національної спілки кінематографістів України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду