У Росії відмовились перевести журналіста Ремзі Бекірова ближче до дому

У Росії відмовились перевести журналіста Ремзі Бекірова ближче до дому

11:57,
30 Вересня 2024
442

У Росії відмовились перевести журналіста Ремзі Бекірова ближче до дому

11:57,
30 Вересня 2024
442
У Росії відмовились перевести журналіста Ремзі Бекірова ближче до дому
У Росії відмовились перевести журналіста Ремзі Бекірова ближче до дому
Як зазначила Халіда Бекірова, це вже п'ята її заява про переведення чоловіка в колонію ближче до окупованого Криму

Управління виконання вироків та спеціального обліку ФСВП Росії відмовило в переведенні цивільного журналіста Ремзі Бекірова з ІЧ-33 Республіки Хакасія в колонію ближче до дому . Про це  розповіла його дружина Халіді Бекірова з посиланням на відповідь заступника начальника управління Олексія Кувшинова, передає «Кримська солідарність».

За словами Кувшинова, підстав для переведення Бекірова та «обставин, що перешкоджають подальшому відбуванню покарання» журналіста в ІЧ-33, «немає».

Представник ФСВП зазначив, що політв'язень «засуджений за злочини, передбачені статтями 205.5, 278 КК Росії» та місце відбування покарання «визначено відповідно до частини 4 статті 73 ДВК». Згідно з нею, засуджені за статтею про тероризм направляються до виправних установ у тих місцях, які визначає ФСВП.

«Правом на переведення в іншу виправну установу, розташовану ближче до місця проживання родичів, можуть скористатися засуджені, спрямовані для відбування покарання відповідно до частин 1, 2, 3 статті 73 ДВК РФ»,— пише Олексій Кувшинов.

Як зазначила Халіда Бекірова, це вже п'ята її заява про переведення чоловіка в колонію ближче до окупованого Криму.

«Щоразу отримую відмови з різних причин. Наразі вже остаточно дали зрозуміти, що не переведуть ближче до дому. А п'ять тисяч 300 кілометрів для нас дуже далеко. З дітьми їздити  буде дуже складно» , — розповіла дружина політв'язня.

Нагадаємо, що після етапування в ІЧ-33 Ремзі Бекіров практично безперервно міститься в ШІЗО.

Ремзі Бекіров — громадянський журналіст, який вів стрим обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема у справі «Веджі Кашка», «Хізб ут-Тахрір» та інших. Він є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

27 березня 2019 року в Криму в мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя в десятках будинків кримських татар одночасно відбулися наймасовіші обшуки. Через значний обсяг матеріалів окупанти розділили кримінальну справу з 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних.

Кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але чинної без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Окрім цього, згідно з вироком суду від 24 листопада 2022 року, Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова — до 14 років. Підсудні не визнали себе винними і вважають своє переслідування політичним.

Фото: Кримська солідарність

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду