Росіяни збираються етапувати до Бурятії політв'язня Ельдара Кантимірова

Росіяни збираються етапувати до Бурятії політв'язня Ельдара Кантимірова

18:27,
24 Вересня 2024
490

Росіяни збираються етапувати до Бурятії політв'язня Ельдара Кантимірова

18:27,
24 Вересня 2024
490
Росіяни збираються етапувати до Бурятії політв'язня Ельдара Кантимірова
Росіяни збираються етапувати до Бурятії політв'язня Ельдара Кантимірова
Кантиміров вважає, що його етапують до Бурятії, яка знаходиться за понад 7 тисяч кілометрів від Алушти, «на помсту за те, що під час відбування у в'язниці вимагав дотримання своїх прав і заперечував порушення прав у суді»

Політв'язень Ельдар Кантимиров повідомив сім'ю про майбутній етап до Республіки Бурятія із в'язниці №1 Димитровграда Ульянівської області. Про це він написав у листі дружині Ельвіні Усеїновій, передає Кримська солідарність.

За словами Кантимирова, його етапують до Бурятії, яка знаходиться за понад 7 тисяч кілометрів від Алушти, «на помсту за те, що під час відбування у в'язниці вимагав дотримання своїх прав і заперечував порушення прав у суді».

«Усі мої заяви про надання зустрічі із представником адміністрації були проігноровані. До мене дійшли чутки, що це через мій статус політеку і мою "надмірну" активність відстоювання своїх прав і законності», — написав політв'язень.

У листі Ельдар Кантіміров не вказав, коли його етапуватимуть і до якої саме колонії Бурятії відправлять.

Раніше «суд»  не задовольнив скаргу Кантимірова на неодноразове видворення в ШІЗО в'язниці Димитровграда і відмовився зажадати зйомку з відеореєстраторів наглядачів, а також викликати до суду свідків, інших кримських політв'язнів — Ізета Абдуллайва. Вони «бачили, як Ельдара карають», та «були готові підтвердити ці факти», розповів юрист Рустем Кямильов.

Ельдар зазначав, що його тримали у карцері, бо він громадянин України.

«Коли ми сиділи в камері, де нас було шість чоловік, з вимогою вийти на роботу підійшли тільки до мене та до Тимура Ялкабова, знаючи, що буде відмова. Призначили штраф та видворили до карцеру Тимура. Через кілька днів після Тимура до карцеру видворили і мене. Потім щоразу після закінчення чергового терміну карцера під будь-якими приводами нам продовжують [перебування в ШІЗО], хоча ті, хто сидів у сусідньому карцері, відразу після закінчення терміну (зазвичай це 15 днів) піднімаються в камери», — розповідав кримськотатарський активіст.

У ШІЗО у нього посилилися проблеми зі здоров'ям: з'явилися болі в ділянці попереку та защемлення спинного нерва. Заяви, які він писав до медсанчастини, йому не задовольнили. А спеціальний медичний килимок, яким він знімав больовий синдром, відібрали.

10 червня 2019 року в Криму в будинках чотирьох кримських татар мусульман пройшли масові обшуки за участю бійців ОМОНу, співробітників спецслужб та представників Центру боротьби з екстремізмом.

В Алушті силовики затримали 58-річного виконувача обов'язків імаму в мечеті Руслана Нагаєва та 42-річного підприємця Ельдара Кантімірова. У селі Малий Маяк – 57-річного Руслана Месутова, а в селі Ізобільне – 55-річного Ленура Халілова. Обидва були головами місцевої релігійної громади.

Кантимиров же був учасником одиночного пікету проти утисків та придушень кримських татар за національною та релігійною ознакою. Раніше в його будинку вже проводилися слідчі дії з погрозами та натяками покинути окупований Крим.

Через два роки, 16 серпня 2021 року, Південний окружний військовий «суд» в особі Романа Сапрунова виніс вирок фігурантам «алуштинської групи» Хізб ут-Тахрір Руслану Нагаєву, Ельдару Кантімірову, Руслану Месутову та Ленуру Халілову. Чоловіків засудили до 13, 12 та 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності.

Апеляційний військовий суд у Власисі, як і касаційний суд, не змінив вироку учасникам справи.

Нагадаємо, що раніше Верховний суд Росії на стадії касації залишив у силі вирок кримськотатарському активісту Яшару Шихаметову, засудженому до 11 років позбавлення волі за справою Хізб ут-Тахрір.

Фото: Кримська солідарність

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду