Кримський політв’язень Різа Омеров поскаржився на погіршення зору у російській колонії

Кримський політв’язень Різа Омеров поскаржився на погіршення зору у російській колонії

15:54,
11 Вересня 2024
328

Кримський політв’язень Різа Омеров поскаржився на погіршення зору у російській колонії

15:54,
11 Вересня 2024
328
Кримський політв’язень Різа Омеров поскаржився на погіршення зору у російській колонії
Кримський політв’язень Різа Омеров поскаржився на погіршення зору у російській колонії
Також політв’язень розповів про плями білого кольору, що з’явилися в нього на тілі. Він пов’язує їхню появу з авітамінозом, тому що «харчування дуже слабке»

Кримський політв’язень Різа Омеров, якого Росія засудила до 13 років позбавлення волі, розповів про проблеми із зором та авітаміноз. 

Про це розповіла його дружина Севіль Омерова, яка приїхала до нього на довгострокове побачення в колонію Цивільська Республіки Чувашія (Росія), передає Кримська солідарність. 

За словами Різи, часом на його очах утворюється плівка і він бачить чорні крапки. Поки що кримський татарин не звертався до офтальмолога, але «хоче, щоб лікар його оглянув».

Окрім цього, родина Омерових витратила 54 тисячі російських рублів на оплату лікування в приватного стоматолога, який приходить до Ризи в колонію.

Також політв’язень розповів про плями білого кольору, що з’явилися в нього на тілі. Він пов’язує їхню появу з авітамінозом, тому що «харчування дуже слабке».

«У магазині не продаються фрукти. Йому належить посилка у 20 кілограмів один раз на три місяці. Для порівняння із собою на ці три дні я привезла 25 кілограмів продуктів, і за ці дні до ладу нічого не залишилося. У магазині він переважно купує печива, цукерки, побутову хімію», — зазначила Севіля Омерова.

Вона додала, що за п’ять років чоловік «сильно змінився», але «не падає духом». Нині він працює у швейному цеху.

Це тривале побачення було першим для дітей Омерових, які побачили батька через п’ять років.

«У день розлучення всі діти проплакали весь день. Різа говорив, що діти зростають, але він не може їх виховати, приділити їм батьківське виховання, навчити Корану», — додала дружина.

Учасників «Білогірської групи» Хізб-ут-Тахрір затримали 10 червня 2019 року. 12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав їх винними та засудив Омерова Енвера до 18 років, Джаппарова Айдера до 17 років, Омерова Різу до 13 років ув'язнення.

10 березня 2022 року апеляційний суд ухвалив рішення суду першої інстанції.

Кримським татарам звинувачували організацію та участь у діяльності політичної ісламської партії Хізб ут-Тахрір, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включаючи фігурантів цієї кримінальної справи.

Нагадаємо, що напередодні стало відомо, що громадянський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений на 19 років позбавлення волі, зазнає тиску адміністрації ІЧ-33 у місті Абакані Республіки Хакасія.

Фото: Кримська солідарність 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду