Кримський політв’язень Сервер Мустафаєв втрачає зір у в'язниці

Кримський політв’язень Сервер Мустафаєв втрачає зір у в'язниці

14:03,
7 Серпня 2024
535

Кримський політв’язень Сервер Мустафаєв втрачає зір у в'язниці

14:03,
7 Серпня 2024
535
Кримський політв’язень Сервер Мустафаєв втрачає зір у в'язниці
Кримський політв’язень Сервер Мустафаєв втрачає зір у в'язниці
Засуджений на 14 років правозахисник та колишній координатор «Кримської солідарності» вже пів року перебуває у бараку суворих умов утримання.

Кримський політв’язень Сервер Мустафаєв, незаконно засуджений Росією до 14 років ув'язнення, втрачає зір у в'язниці. Про це «Кримській солідарності» розповіла його дружина Майє Мустафаєва, яка у липні відвідала чоловіка у Тамбовській області РФ.

За словами дружини, проблеми із зором у Мустафаєва розпочалися ще коли він перебував у СІЗО Новочеркаська Ростовської області РФ. Окуліст виписав йому окуляри, в яких політв'язень пише та читає.

«Якщо раніше він бодай бачив дрібний шрифт, то тепер все розпливається. У Сервера швидко втомлюються очі», — розповіла жінка.

Через суворі умови утримання активіст не може продовжити навчання на юридичному факультеті, куди вступив торік. Приступити до навчання на заочній формі він так і не зміг.

У суворих умовах утримання політв'язень перебуває понад пів року. До цього він рік був у загальному режимі. До суворого режиму, за словами Мустафаєва, його перевели «через тяжкість статті». Також його поставили на облік як схильного до тероризму, хоч він уже перебуває на обліку як схильний до екстремізму.

Політв'язень продовжує займатися правозахисною діяльністю та допомагає співкамерникам.

Нагадаємо, у 2022 році  засуджені в Росії журналісти Наріман Джелял, Сервер Мустафаєв і Ахтем Асан отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи».

Сервер Мустафаєв — координатор громадського об'єднання «Кримська солідарність», яке надає юридичну, інформаційну та соціально-побутову допомогу сім'ям політв'язнів Криму. З 2014 року Мустафаєв займався системним моніторингом ситуації у Криму та висвітлював політично вмотивовані судові процеси.

Його заарештували російські силовики 21 травня 2018 року після обшуків у справі «Хізб ут-Тахрір», а 16 вересня 2020 року засудили до 14 років позбавлення волі.

Російський правозахисний центр «Меморіал», Amnesty International та Human Rights Watch вважають Мустафаєва політично ув’язненим та вимагають його негайного звільнення. 

Фото: «Кримська солідарність»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду