Підсумки кампанії «Разом діємо». Як ЄС надає підтримку громадянському суспільству і незалежним медіа в Україні

Підсумки кампанії «Разом діємо». Як ЄС надає підтримку громадянському суспільству і незалежним медіа в Україні

15:00,
5 Серпня 2024
868

Підсумки кампанії «Разом діємо». Як ЄС надає підтримку громадянському суспільству і незалежним медіа в Україні

15:00,
5 Серпня 2024
868
Підсумки кампанії «Разом діємо». Як ЄС надає підтримку громадянському суспільству і незалежним медіа в Україні
Підсумки кампанії «Разом діємо». Як ЄС надає підтримку громадянському суспільству і незалежним медіа в Україні

1 серпня відбувся заключний захід всеукраїнської комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми — Європа». Її було розпочато Представництвом ЄС в Україні в травні 2024 року, щоб розповісти про те, як Європейський Союз підтримує незалежні медіа та українське громадянське суспільство.

За минулі три місяці відбулися «Разом діємо фести» в Києві (25 травня), Хмельницькому (22 червня), Рівному (30 червня), Вінниці (13 липня) та Черкасах (3 серпня). Також Представництвом ЄС в Україні та ГО «Сміливий Ірпінь» було організовано престур до Київської області, який відбувся 5 липня.

З короткими промовами виступили представники ЄС, українських медіа та громадських організацій.

Виступає Юлія Якобі 

Менеджерка сектору «Громадянське суспільство» Представництва ЄС в Україні Юлія Якобі у вступному слові сказала, що підтримка медіа та громадянського суспільства продовжиться: «Завершуючи цю кампанію, ми не завершуємо нашу взаємодію. ЄС посилює співпрацю та підтримку громадянського суспільства та медіа, адже ваша робота є важливою для побудови демократичної України та її успішного майбутнього».

Генеральний продюсер регіонального мовлення Суспільного Артем Шелковий розповів наступне: «Насправді ми хотіли б дякувати за таку багаторічну і тривалу підтримку Європейському Союзу. Власне, для нас це дуже важливо, оскільки це перші дні вторгнення і взагалі упродовж всього існування Суспільного мовника, який є достатньо молодим, ця підтримка і ця робота триває. Для нас важливо, щоб громади, маленькі містечка, селища села розуміли взагалі, куди рухається наше Суспільне, куди рухається наше суспільство».

Журналіст, політолог, учасник Несторівської групи, член Наглядової ради Суспільного, співзасновник і директор Інституту Фронтиру Євген Глібовицький розповів якими були три суспільні договори в Україні після 1991 року. 

Євген Глібовицький 

Перший стосувався впровадження системи вільного оподаткування в Україні наприкінці 1990-х років, коли український бізнес і середній клас хотів мати чіткі правила гри тоді, коли державою керували «червоні директори». Вдруге це відбулося у 2010 році, коли той самий середній клас вирішив, що матеріальні блага в порівнянні з демократичними правами та свободами є менш важливими. І це стало причиною Євромайдану 2013-2014 років та повалення влади Віктора Януковича. Втретє суспільний договір було укладено в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли влада і суспільство об’єдналися в протидії агресору. 

Європейський Союз було створено у 1957 році після підписання Римської угоди. Після Другої світової війни країни Західної Європи вирішили співпрацювати, а не ворогувати між собою. Ключем до європейської інтеграції стало франко-німецьке примирення. В результаті нині 27 країн входять до ЄС.

Основним наслідком подій Євромайдану було підписання угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році.

Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу 28 лютого 2022 року. 23 червня 2022 року Європейська рада надала Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. 14 грудня 2023 року Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України до Європейського Союзу. 25 червня 2024 року офіційно оголошено про початок переговорів.

ЄС приділяє достатньо уваги підтримці проєктів з медіаграмотності та боротьбі з російською дезінформацією. Загалом понад 150 медіа впродовж декількох минулих років отримали фінансування від Європейського Союзу на суму в 15 мільйонів євро.

Українські громадські організації здійснюють значну роботу з волонтерства в регіонах, документування воєнних злочинів Росії в Україні та подальше інформування світової спільноти про це. Окремий напрямок роботи — це адвокація інтересів України за кордоном, коли позиція громадського сектору в співпраці з державними органами дає результат у комунікації з іноземними медіа, аналітичними центрами та політиками.

Для учасників заходу було організовано на вибір арттерапію, створення ляльок-мотанок чи участь в імпровізованому театрі. 

Під час кінцевої частини було відзначено медіа і громадські організації за їхній внесок у висвітлення кампанії «Разом діємо. Разом ми — Європа», серед них і ГО «Детектор медіа».

Фото: Представництво ЄС в Україні 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду