Правозахисники закликали звільнити важкохворого політв’язня, активіста «Кримської солідарності» Тофіка Абдулгазієва

Правозахисники закликали звільнити важкохворого політв’язня, активіста «Кримської солідарності» Тофіка Абдулгазієва

18:03,
22 Липня 2024
367

Правозахисники закликали звільнити важкохворого політв’язня, активіста «Кримської солідарності» Тофіка Абдулгазієва

18:03,
22 Липня 2024
367
Правозахисники закликали звільнити важкохворого політв’язня, активіста «Кримської солідарності» Тофіка Абдулгазієва
Правозахисники закликали звільнити важкохворого політв’язня, активіста «Кримської солідарності» Тофіка Абдулгазієва
Упродовж останніх семи місяців стан здоров’я засудженого до 12 років у колонії суворого режиму кримського політв’язня Тофіка Абдулгазієва вкрай важкий.

Громадські організації «Центр громадянських свобод», «Центр прав людини Zmina», «Українська Гельсінська спілка з прав людини», громадська спілка «Дім прав людини “Крим”», правозахисний центр «Дія», Обʼєднання родичів політвʼязнів Кремля та Кримська правозахисна група підписали відкрите звернення про систематичне ігнорування медичних потреб політичних в'язнів, яких утримують у російських тюрмах і колоніях.

Зокрема у зверненні йдеться про Тофіка Абдулгазієва — активіста громадського об’єднання «Кримська солідарність», звукооператора, учасника проєкту «Кримське дитинство». Він також займався передачею продуктів у СІЗО політв’язням, відвідував суди з політично мотивованих справ, приходив підтримати земляків на обшуки у їхніх будинках, повідомив Центр громадянських свобод.

Після другого обшуку в його будинку, 27 березня 2019 року Абдулгазієва заарештували та засудили у справі про нібито участь у терористичній організації. Того дня відбулася наймасовіша хвиля свавільних обшуків у будинках інших кримських татар, після якої 23 громадянські журналісти та активісти були затримані, додали в ЦГС.

У місцях несвободи здоров’я Тофіка Абдулгазієва різко погіршилося: загострилися хронічні хвороби. У липні 2023 року Тофіка Абдулгазієва етапували за 2700 км від його дому — до в’язниці Верхньоуральська Челябінської області Росії. Правозахисники зафіксували, що після етапування він почав стрімко втрачати вагу і постійно скаржився на сильний біль у суглобах. 

У березні 2024 року стан здоров’я Абдулгазієва різко погіршився, через що його у критичному стані вивезли до тюремної туберкульозної лікарні №3 у Челябінську, де через два тижні він потрапив у реанімацію, повідомили правозахисники.

Пізніше в Абдулгазієва виявили 8 хвороб. Деякі з них входять у перелік таких, які перешкоджають триманню під вартою відповідно до законодавства РФ. Однак клопотання з вимогою звільнити Тофіка Абдулгазієва так і не розглянули. Захисники кримського татарина також дізналися, що сторона обвинувачення провела медичну експертизу лікарської комісії, яка зробила висновок про відсутність хвороб, зазначених у відповідній постанові про звільнення.

Правозахисники нагадали, що протягом останніх років російської окупації Криму вони зафіксували фіксували випадки бездіяльності працівників пенітенціарної системи та суддів щодо стану здоров’я політичних в’язнів та відмов щодо їхніх потреб у медичній допомозі. 

Через систематичне ігнорування проблем зі здоров’ям суддями та співробітниками пенітенціарних установ у російських місцях несвободи вже померли двоє кримських політичних в’язнів — Джеміль Гафаров і Костянтин Ширінг, додали правозахисники.

Правозахисники заявили, що Росія не дотримується міжнародного гуманітарного права та систематично порушує права людини щодо українських громадян, які знаходяться під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Підписанти звернення закликали російську владу звільнити Тофіка Абдулгазієва через його критичний стан здоров’я, відпустити інших політв’язнів і припинити переслідування людей на тимчасово ними окупованих територіях через політичні погляди, журналістську роботу, активізм ірелігію.

Українську владу правозахисники закликали внести Тофіка Абдулгазієва до списків на обмін та активно адвокатувати питання його звільнення, підтримувати родини політв’язнів і виробити механізм звільнення свавільно затриманих цивільних.

Міжнародну спільноту зокрема попросили направити запит Уповноваженій з прав людини Російської Федерації Тетяні Москальковій з вимогою звільнити Тофіка Абдулгазієва через його критичний стан здоров’я, виступити медіатором у процесі звільнення чи свавільно утримуваних цивільних осіб, запровадити низку санкцій і підтримати Україну в звільненні від окупації Росії.

Нагадаємо, міжнародна правозахисна організація Amnesty International прозвітувала, що російська влада систематично позбавляє політв’язнів спілкування з близькими, щоб примусити ув’язнених активістів до співпраці.

«Детектор медіа» також писав, що восени вийде друком документальна книга «Вільні голоси Криму». У ній представлять шістнадцять текстових портретів про громадянських журналістів-політвʼязнів. Це спільна ініціатива Українського ПЕН, медіа The Ukrainians Media, Центру прав людини Zmina та видавництва, що є продовженням кампанії #SolidarityWords на підтримку авторів-політв'язнів в окупованому Криму.

Фото: Центр громадянських свобод

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду