Громадська організація Free Zone відновила паспорти понад 2000 засуджених

14:22,
24 Грудня 2023
263

Громадська організація Free Zone відновила паспорти понад 2000 засуджених

14:22,
24 Грудня 2023
263
Громадська організація Free Zone відновила паспорти понад 2000 засуджених
Понад 2000 засуджених отримали паспорти за сприяння ГО Free Zone у 2023 році.

Про це повідомляють на сайті організації. Засуджені і звільнені без документів позбавлені не тільки соціальних і медичних гарантій, а й обмежуються в реалізації власних прав. Усе це негативно впливає на стан ресоціалізації та соціальної адаптації таких осіб, і фактично штовхає до вчинення нових правопорушень.

«Коли людину без документів затримують, ведуть щодо неї слідство, виносять вирок щодо позбавлення волі, її ідентифікують, встановлюють, що це — саме вона. Коли ж ця людина виходить на свободу, то має лише довідку про звільнення. У ній є майже усе, що дозволяє таку людину ідентифікувати. Але чомусь на свободі довідка про звільнення не є документом, що підтверджує особу», — коментує регіональний координатор Free Zone Дмитро Шевченко.

Так, на сьогодні наявність паспорта — це обовʼязкова умова для безперешкодного і своєчасного отримання медичної допомоги та інших життєво необхідних послуг. Через відсутність паспорта людина не може офіційно працевлаштуватися під час відбування покарання, отримати первинну медичну допомогу, допомогу з безробіття, скористатися соціальними виплатами та підтримкою держави, послугами закладів соціальної реабілітації та центрів соціальної адаптації тощо.

Очікується, що найближчим часом у нормативно-правові акти будуть внесені зміни, згідно з якими довідка про звільнення або перебування в установі виконання покарань, слідчому ізоляторі може стати одним з документів, що посвідчують особу. Це дозволить звільненим з місць позбавлення волі отримувати медичну, соціальну та іншу необхідну допомогу незалежно від наявності паспорта.

«Однак враховуючи величезний попит на відновлення паспортів серед засуджених і безліч запитів на оплату виготовлення паспортів, які продовжують нам надходити, у 2024 році ми плануємо продовжувати таку діяльність», — зазначають у Free Zone.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду