КримSOS доєдналася до роботи з актуалізації даних Мінреінтеграції про цивільних заручників

КримSOS доєдналася до роботи з актуалізації даних Мінреінтеграції про цивільних заручників

17:57,
2 Березня 2023
546

КримSOS доєдналася до роботи з актуалізації даних Мінреінтеграції про цивільних заручників

17:57,
2 Березня 2023
546
КримSOS доєдналася до роботи з актуалізації даних Мінреінтеграції про цивільних заручників
КримSOS доєдналася до роботи з актуалізації даних Мінреінтеграції про цивільних заручників
Це прискорить створення Єдиного реєстру осіб, що були позбавлені волі внаслідок збройної агресії проти України

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну практика насильницьких зникнень стала однією з розповсюджених методів залякування громадян на окупованих територіях. Такі злочини стали «візитівкою» російської політики в Чечні, де, починаючи з 1999 року, жертвами викрадень стали від трьох до п'яти тисяч людей. Це саме практикувала РФ всі вісім років на території окупованих Донеччини та Луганщини, а також на Кримському півострові.

За даними громадянської організації КримSOS, лише на Херсонщині жертвами насильницьких зникнень за останній рік стали щонайменше 600 цивільних осіб. Загальна ж кількість цивільних полонених у Криму та інших окупованих території України наразі точно не відома.

На жаль, в Україні досі не запрацював Єдиний реєстр осіб, щодо яких доведено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Власне, співпраця КримSOS з Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій України буде скерована на прискорення відкриття такого реєстру.

«КримSOS надасть дані для реєстру цивільних осіб, які опинилися в російському полоні внаслідок окупації територій України, Національному інформаційному бюро при Мінреінтеграції. Усі зібрані нами дані про жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму допоможуть актуалізувати відповідний реєстр, що сприятиме створенню повноцінної системи соціального захисту та підтримки родичів зниклих», — розповів голова правління КримSOS Олексій Тільненко.

Крім того, громадська організація докладає зусиль для забезпечення належного правового захисту і допомоги цивільним та військовим заручникам, а також їхнім родинам. Однак для цього, за словами юристки КримSOS Анастасії Калініної, має запрацювати Закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей». 

Попри те, що закон був ухвалений ще у січні минулого року, його повноцінна реалізація неможлива, допоки Кабмін не ухвалить ряд необхідних для цього нормативних актів. Натомість уряд з цим досі зволікає. 

«Забезпечення цивільних та військових заручників, а також їхніх родичів, медичною та реабілітаційною допомогою, санаторно-курортним лікуванням зобумовлено повноцінною реалізацією закону про політв’язнів. Для цього уряду України необхідно ухвалити низку положень», — говорить Анастасія Калініна.

Про випадки викрадення цивільних та взяття в полон військових можна повідомляти на відповідну «гарячу лінію» КримSOS за номерами: +38 097 327 69 56 та +38 095 931 00 65. Звернення можна зробити в месенджерах WhatsApp та Signal. Спеціалісти надають консультації телефоном із понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду