Справа проти ексдиректорки УКФ: «відбувається атака на успішні культурні інституції»

Справа проти ексдиректорки УКФ: «відбувається атака на успішні культурні інституції»

09:51,
20 Жовтня 2021
1855

Справа проти ексдиректорки УКФ: «відбувається атака на успішні культурні інституції»

09:51,
20 Жовтня 2021
1855
Справа проти ексдиректорки УКФ: «відбувається атака на успішні культурні інституції»
Справа проти ексдиректорки УКФ: «відбувається атака на успішні культурні інституції»
Юлія Федів оскаржить результати аудиту, а експерти Українського культурного фонду подали до Державного бюро розслідувань заяву про перевищення влади або службових повноважень аудиторами.

18 жовтня у пресцентрі Українського кризового медіацентру відбувся брифінг «Ціннісні професіонали на службі України: як бюрократам не вбити мотивацію. #YuliiaFedivCase». У ньому взяли участь колишня виконавча директорка Українського культурного фонду, а зараз директорка ГО «Громадське телебачення» Юлія Федів, правозахисниця та голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, засновник платформи з працевлаштування Lobby X Владислав Грезєв, член Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Євген Глібовицький, головний редактор Суспільного та голова Шевченківського комітету Юрій Макаров, журналіст та засновник Ukraїner Богдан Логвиненко та голова наглядової ради Інституту стратегії культури, ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк.  

Приводом для брифінгу став систематичний, на думку учасників, тиск на культурні інституції: Український культурний фонд, Мистецький арсенал, Довженко-центр та інші національні та регіональні організації з боку влади.

Юлія Федів  розповіла: попри регулярні звернення від УКФ до відповідних органів, перевірки фонду за часів її директорства не проводили. Але коли в УКФ змінилося керівництво, була призначена позачергова перевірка Державної аудитслужби України (ДАСУ), яка виявила порушення на 58 мільйонів гривень, через що відкрили кримінальне провадження. Йдеться про, начебто, порушення при розподілі грошей, отриманих фондом від Кабміну у 2020 році на програму фінансової допомоги сфери культури, креативних індустрій та туризму «Культура в часи кризи: інституційна підтримка».

За словами Федів, ці гроші пішли на 858 проєктів, втілених протягом п’яти місяців. Вона додала, що вважає звинувачення безпідставними та планує оскаржити акт ДАСУ у судовому порядку. «Я готова відстоювати своє чесне ім’я та позицію в суді з максимальним медійним розголосом в Україні і за її межами, оскільки не можу погодитись бодай з одним аргументом аудиторів». Як Юлія Федів зауважила в коментарі «Детектору медіа», з моменту, коли з’явилися результати перевірки роботи фонду, вона не має доступу до документів та чекає на відповідь як від нового керівництва фонду, так і від ДАСУ: 

— На жаль, поки що від УКФ ми отримали лише копію акту Держаудитслужби. А також відповідь від самої ДАСУ, що всі документи передані в прокуратуру у зв’язку з відкриттям кримінального провадження, тому вони не можуть надати мені копії документів. І зараз ми звернулися до УКФ, аби ознайомитися з висновком аудиту. Тому що є акт, що констатує порушення, де написано: по кожному порушенню винною вважати Юлію Федів, тому що вона підписала угоду. Але ще має бути висновок аудиту. Ми його не бачили, як і не бачили заперечення, які фонд надавав Держаудитслужбі. Ми отримали інформацію від фонду, що заперечення надані, але ані копію заперечень, ані копію висновку самої служби  — ні. Тож чекаємо на відповідь від обох установ, аби мати повний пакет документів. Мій статус у справі також не зрозумілий. До мене правоохоронні органи не звертались.

— Чи  контактували ви з представниками Міністерства культури та інформаційної політики з цього приводу?

— Ні, зараз немає жодної комунікації між нами і МКІП. Єдине, що під час виступу на Конгресі культур, що відбувався 14-16 жовтня у Львові, міністр Олександр Ткаченко заявив: під час дії перевірки програми інституційної підтримки культури через УКФ Держаудитслужба виявила порушення. Так само і нове керівництво УКФ, і ДАСУ в період із травня по серпень, коли  тривала перевірка, не зверталися до мене по жодні пояснення ні телефоном, ні письмово. Вони мають право звернутися і до мене, і до моїх колег, які вже не працюють у фонді, з офіційними листами з проханням надати роз’яснення щодо того, що вони вважають порушенням. Чому вони не дали мені пояснити? Вони могли взяти пояснення до уваги, могли не брати.  

Інші спікери брифінгу висловили підтримку Юлії Федів й констатували тривожні тенденції. Олександра Матвійчук сказала: більшість спікерів вважає, що відбувається атака на успішні культурні інституції, а правозахисні організації мають долучитися до протистояння цій атаці. Богдан Логвиненко назвав те, що відбувається, «наступом динозаврів культурної сфери, які намагаються відкотити зміни назад». Юрій Макаров назвав виступи присутніх «декларацією про наміри» та «лагідним попередженням» усім, хто намагається дискредитувати роботу культурних інституцій.  

Ірина Подоляк розповіла, що 18 жовтня представники громадських середовищ, заявники і експерти УКФ подали заяву до Державного бюро розслідувань про вчинення працівниками Державної аудиторської служби кримінального правопорушення, передбаченого статтею 365 Кримінального кодексу (перевищення влади або службових повноважень) під час перевірки роботи УКФ у 2021 році. Ірина Подоляк у коментарі «Детектору медіа» додала, що, на її думку, на членів ДАСУ тиснули, аби отримати саме такі результати перевірки.

— Під час останньої перевірки значно збільшили і період, і об’єм інформації, яку ДАСУ запросила в Українського культурного фонду, — каже Ірина Подоляк. —  Кількість цієї інформації, порівняно з іншими перевірками, відрізняється в рази. Ми переконані, що на це вплинув тиск на ДАСУ. І ми маємо підозри, які виклали в заяві, що на це могли впливати члени Наглядової ради УКФ  Олександр Сусленьский та Юрій Артеменко. Крім того, працівники Державної аудитслужби керувалися інформацією, яку опублікувала новостворена Спілка концертної індустрії України. Я слабко собі можу уявити, як створена у лютому 2021 року організація обробляє понад тисячу заявок УКФ і за кілька тижнів, у березні 2021 року, має готовий юридичний та фінансовий аналіз документів. Паралельно використовуючи депутатів Верховної Ради, таких як Ярослав Железняк, який подав заяву про скоєння Юлією Федів та Українським культурним фондом злочину до Національного антикорупційного бюро. Чому почалася ця кампанія? Бо прозора, зрозуміла, конкурентна процедура не задовольняє представників цієї спілки та інших креативних індустрій, і вони хочуть, аби гроші з державного бюджету, у тому числі на інституційну підтримку, розподілялися на їхній розсуд.

Також під час виступу Ірина Подоляк сказала, що більшість атак на культурні інституції організовані за допомогою «фейкових громадських організацій», що «намагаються хакнути» прозору систему відбору членів наглядових рад.

— Я можу сказати, що такі заяви маячня Ірини Подоляк, — відреагував для «Детектора медіа» на звинувачення на свою адресу член наглядової ради УКФ Юрій Артеменко. — Як я можу тиснути на когось? Я ж не прем’єр. Я отримав результати аудиту, коли він був повністю готовий, ми збиралися наглядовою радою всімох, узяли звіт до уваги і далі проголосували за рішення ради, в якому рекомендували усунути недоліки, які є, і в майбутньому не припускатись цих помилок. Це звична інституційна робота. Якщо є претензія к аудиту, то, напевне, треба звертатися до суду та оскаржувати результати перевірки.

— Чи були у вас якісь заперечення щодо висновків аудиту?

— Які в мене можуть бути заперечення, якщо я не фінансист? Я виходжу з того, що в Держаудитслужбі працюють фахівці, які складали присягу держслужбовців, і в мене не було інсайдерської інформації, що хтось на них тиснув із будь-якого боку. Вони робили свою роботу і виявили такі порушення. У дирекції фонду заперечень не було — які тоді у членів наглядової ради можуть бути заперечення? Це же не політичне питання; як член ради я можу дискутувати, чи потрібна така програма (інституційної підтримки – ДМ), але чи є перевищення витрат на відрядження чи щось інше — точно не моя компетенція. Коли новий склад наглядової ради приступив до обов’язків, Юлія Федів повідомила, що вони, як і вимагає закон, обрали на тендері приватну фірму, яка провела аудит. Цей аудит також виявив недоліки, з якими не погодилася Федів, і вона відмовилась їм платити. Ми спілкувалася на засіданні з представниками цієї фірми, які вимагали оплати. Оскільки наглядова рада не була замовником, ми запропонували їм звернутися до суду. Чи звернулися вони, я не знаю. Але потім, оскільки цього вимагає закон, ми звернулися до Рахункової палати і ДАСУ, аби вони провели безкоштовний аудит. Прохання було не моє, а всієї наглядової ради. І вони вже зробили новий аудит, із яким знову не погодилася Федів. Якій ще потрібен аудит? Той, який її влаштує?

Голова фракції «Голос» у Верховній Раді Ярослав Железняк, який  у березні 2021 року звернувся до НАБУ та Державної аудиторської служби із вимогою розпочати перевірку фонду, повідомив «Детектору медіа», що відкликав свою заяву після зустрічі та пояснень Юлії Федів та її команди.

— Ми отримали заяву асоціації, розглянули факти і зробили звернення. Після того люди, які професійно займаються подібними речами, сказали, що в цьому випадку ці питання не до Юлії Федів, а до наглядової ради. Тоді ми зустрілися з Юлею та її юридичною командою, обговорили факти, викладені в заяві. Багато питань були зняті, багато про що вони сказали, що зможуть розв’язати проблеми. Були питання щодо КВЕДів, які схвалювала наглядова рада: десь їх ввели в оману отримувачі грантів. Були питання щодо цільового використання грошей. Але після зустрічі я побажав її успіху у конкурсі — вона тоді ще не зняла свою кандидатуру — і після цього, буквально на наступний день, мої помічники зателефонували до державних органів та відкликали заяву, аби не зробити гірше.

— До вас звернулася Спілка креативних індустрій?

— Якщо не помиляюся, так. Не до мене, а до всіх народних депутатів, але я звернув на їхнє звернення увагу. Було важливо перевірити факти, які вони виклали, і з’ясувати, чи були порушення і як можна розв’язати проблеми. Далі я не стежив за ситуацією.

Нагадаємо, що на початку березня Спілка концертних індустрій виклала на своєму сайті документи УКФ та їхній аналіз. Спілка стверджувала, що фонд припустився порушень при розподілі грантів на інституційну підтримку. Одним із засновників спілки є Максим Шульженко, керівний партнер концерт-холу Stereo Plaza у Києві. Як писали «Тексти», він є однопартійцем Ярослава Железняка — це підтвердив і депутат у розмові з «Детектором медіа». Хоча заяви були відкликані, а УКФ публічно відповів на звинувачення,  Юлія Федів зняла свою кандидатуру з конкурсу на посаду виконавчого директора фонду. Виконавчим директором після повторного конкурсу став Владислав Берковський. У вересні стало відомо, що Державна аудиторська служба України виявила порушення у роботі фонду, коли його очолювала Федів, на 58 мільйонів гривень, а прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Фото: espreso.tv

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду