До річниці початку протестів у Білорусі в центрі Києва організують акцію

До річниці початку протестів у Білорусі в центрі Києва організують акцію

11:40,
8 Серпня 2021
1134

До річниці початку протестів у Білорусі в центрі Києва організують акцію

11:40,
8 Серпня 2021
1134
До річниці початку протестів у Білорусі в центрі Києва організують акцію
До річниці початку протестів у Білорусі в центрі Києва організують акцію
Захід відбудеться 8 серпня о 19:00 на майдані Незалежності під стелою.

Акцію організовують громадська організація «Центр громадянських свобод», міжнародна правозахисна ініціатива #BelarusWatch і проєкт підтримки політв'язнів у Білорусі Politzek.me. «Рівно рік минув з того часу, як тисячі білорусів вийшли на вулиці міст, мирно протестуючи проти сфальсифікованих результатів президентських виборів. У цей день вони зробили вибір і вирішили боротися за майбутнє країни, в якій вони хочуть жити», — написали організатори у фейсбуку.

Зазначається, що під час акції зберуть листівки на підтримку політв’язнів Білорусі, зокрема, журналіста Андрія Александрова. Проєкт Politzek.me покаже просто неба фільм, який нагадає про репресії в Білорусі. Кадри з фотографіями та іменами сотень ув'язнених за політичну позицію білорусів спроєктують на будівлю на Майдані.

Центр громадянських свобод нагадав, що 9 серпня 2020 року ЦВК заявила, що більше 80% голосів на виборах президента Білорусі отримав Олександр Лукашенко, який на той час перебував при владі 27 років. Це викликало масові мирні акції протесту по всій країні. Протягом наступних днів ОМОН, міліція, внутрішні війська і спецназ затримували та били протестувальників, використовували світлозвукові гранати, гумові кулі, водомети, а також вогнепальну зброю. За чотири дні, з 9 по 13 серпня 2020 року, тільки за офіційними даними було затримано більше 7000 людей, понад 2000 — зазнали тортур.

Сьогодні відкрито близько 5 тисяч політично мотивованих кримінальних справ і 605 людей визнані політичними в'язнями, серед них — 6 неповнолітніх, осіб з особливостями психічного розвитку, люди з інвалідністю, багатодітні матері, журналісти та правозахисники.

23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося. Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. 25 червня 2021 року Романа Протасевича та громадянку РФ Софію Сапегу помістили під домашній арешт

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна. «Репортери без кордонів» підготували звіт про рік репресій автократа Лукашенка проти білоруських ЗМІ.

23 липня 2021 року правозахисний центр «Вясна» повідомив, що Міністерство юстиції Білорусі вирішило ліквідувати 45 громадських організацій.

3 серпня 2021 року в Києві було знайдено тіло білоруського активіста Віталія Шишова, голови ГО «Білоруський дім в Україні».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду