XVII Міжнародна літня школа медійного права відбудеться онлайн

XVII Міжнародна літня школа медійного права відбудеться онлайн

11:45,
12 Травня 2021
1154

XVII Міжнародна літня школа медійного права відбудеться онлайн

11:45,
12 Травня 2021
1154
XVII Міжнародна літня школа медійного права відбудеться онлайн
XVII Міжнародна літня школа медійного права відбудеться онлайн
Організатори запланували 30 лекцій та практичних занять. Серед трендів цього року — штучний інтелект, персональні дані, право на приватність та інші. Дедлайн для заявок — 4 червня.

Перенести Школу в онлайн-формат вирішили через карантинні обмеження, розповіла «ЗМІ для змін» Ірина Кононова, менеджерка освітніх проєктів Центру демократії та верховенства права. 

«Програма Школи цього року також змінилась: ми поділили її на 3 блоки. Перший блок буде присвячено загальним стандартам щодо свободи вираження поглядів та практиці ЄСПЛ. Другий блок охоплюватиме правове регулювання медіа та журналістської діяльності, використання інформації як зброї та шляхи протидії дезінформації. Останній блок стосуватиметься захисту персональних даних, права на забуття та розвитку штучного інтелекту», — сказала Ірина Кононова. Лекції та дискусії включатимуть як теоретичний, так і практичний аспекти, а також інтерактивні завдання, додала вона.

Щороку програму Школи оновлюють під тренди сучасності. Один із таких, за словами Ірини Кононової, — штучний інтелект, технологія, використання якої не врегульовано законодавством України. Тому спікери торкнуться тем «Штучний інтелект та медіа: перспективи, виклики» та «Етичність штучного інтелекту». Також у планах висвітлити теми «GDPR і зміни в регулюванні персональних даних» і «Свобода вираження поглядів. Право на приватність».

Згідно з інформацією на сайті Школи, навчання включатиме 30 лекцій від українських і міжнародних експертів у Zoom. Графік — 14—29 червня з понеділка до суботи з 10:00, по 2—3 лекції на день.

 

Міжнародна літня школа медійного права

Першу Літню школу провели в 2005 році для українських юристів, розповіла Ірина Кононова. У 2006 році Школа стала міжнародною. За 16 років навчання пройшли 375 випускників з України, Білорусі, Молдови, Росії, країн Південного Кавказу та Середньої Азії. Більше 60 лекторів з 11 країн за цей час викладали в Школі. ЦЕДЕМ створив і продовжує підтримувати групу для випускників у Facebook, додала Ірина Кононова.

Учасники Літньої школи — юристи, які працюють в сфері медійного права, студенти, які планують працювати в цьому напрямі, а також журналісти, яким цікава тематика. Як пояснила Ірина Кононова, Школа — інтерактивна освітня платформа, яка дозволяє учасникам з різних країн отримувати нові знання й ділитися досвідом та ідеями щодо вирішення проблем, що виникають у медійній сфері.

«Розвиток цифрових медіа посилив залучення громадян та їхню участь у демократичних процесах, однак і призвів до маніпуляцій громадською думкою. Нині медіа стикаються з такими проблемами як розповсюдження дезінформації, пропаганди та мови ненависті, а також зловживання персональними даними. Ці проблеми стосуються не лише України. В Україні, Білорусі, Молдові, Казахстані та Грузії не вистачає професійних та компетентних медійних юристів, які мають глибокі знання з медійного права та практичні навички для того, щоб консультувати щодо журналістських стандартів, авторських прав чи регулювання мовлення; захищати інтереси медіа в судах, захищати честь, гідність та ділову репутацію, а також захищати приватність особи. Метою школи є посилення демократії і виховання відповідального громадянського суспільства», — резюмувала Ірина Кононова.

Для участі у відборі на XVII Міжнародну літню школу медійного права необхідно до 4 червня (00:00) заповнити онлайн-анкету. Про результати відбору організатори повідомлять кандидатам до 7 червня.

Фото ЦЕДЕМ

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду