В Україні запустили інформаційну кампанію «Ціна слова»

В Україні запустили інформаційну кампанію «Ціна слова»

10:25,
16 Вересня 2020
2222

В Україні запустили інформаційну кампанію «Ціна слова»

10:25,
16 Вересня 2020
2222
В Україні запустили інформаційну кампанію «Ціна слова»
В Україні запустили інформаційну кампанію «Ціна слова»
Організатори кампанії нагадали, що в Україні за роки незалежності вбили близько 70 журналістів.

Премія імені Георгія Ґонґадзе та громадська організація «Львівський медіафорум» 16 вересня запустили спільну інформаційну кампанію «Ціна слова», мета якої нагадати аудиторії українських медіа про цінність незалежної журналістики.

«Ми закликаємо небайдужих під хештегом #цінаслова ділитися власними історіями про те, чому правдиве слово важливе для розвитку та безпеки громадянського суспільства, демократії, свободи окремої людини та держави», – розповіли організатори.

У межах кампанії опублікують серію колонок та відеороликів, у яких журналісти та інтелектуали розмірковуватимуть про вагу правди, згадуватимуть про вбивства Георгія Ґонґадзе та інших українських журналістів.

Крім того, 17 вересня на 27 BookForum відбудеться дискусія «Ціна слова. Про місію журналіста в боротьбі за правду». Її учасниками будуть Мирослава Ґонґадзе, Вахтанг Кіпіані та Зураб Аласанія, модеруватиме – Ігор Балинський. 18 вересня відбудеться акція вшанування пам’яті Георгія Ґонґадзе та інших вбитих журналістів.

Організатори кампанії нагадали, що в світі за січень–серпень 2020 року вбили 27 працівників медіа; у 2019 – 51; у 2018 – 88. Загалом за останні 10 років умисно вбили близько тисячі медійників.

В Україні за роки незалежності вбили близько 70 журналістів. «В Україні не розкривають замовні вбивства. Ані загальнонаціональна впізнаваність, ані міжнародний резонанс не гарантують, що відповіді на питання буде знайдено. Чому правоохоронні органи їх не розслідують? Тому що можуть собі це дозволити. А кругова порука і внутрішні домовленості досі ефективніші за верховенство права і тиск громадянського суспільства», – зазначається в повідомленні.    

Нагадаємо, Інститут масової інформації зафіксував в Україні в 2019 році 243 випадки порушень свободи, з них 172 випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

У Індексі свободи преси-2020 Україна піднялася одразу на шість сходинок та опинилася на 96 позиції. Водночас Україна погіршила свою оцінку на 0,06 бали й тепер її індекс – 32,52 (нижче число – кращий результат). Підняття України в рейтингу відбулося завдяки гіршим показникам інших держав.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду