Активісту Сергію Стерненку вручили обвинувальний акт за підозрою у вбивстві

Активісту Сергію Стерненку вручили обвинувальний акт за підозрою у вбивстві

13:58,
14 Серпня 2020
3604

Активісту Сергію Стерненку вручили обвинувальний акт за підозрою у вбивстві

13:58,
14 Серпня 2020
3604
Активісту Сергію Стерненку вручили обвинувальний акт за підозрою у вбивстві
Активісту Сергію Стерненку вручили обвинувальний акт за підозрою у вбивстві
Справу по суті має розглядати Приморський районний суд Одеси. Активіст планує звертатися до Верховного суду з вимогою проведення слухань у Києві.

Про це Сергій Стерненко написав у фейсбуку.

Сергій Стерненко виступає проти розгляду справи в Приморському суді Одеси, оскільки його, за словами активіста, контролює замовник нападу на нього.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи. Під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом.

Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. У травні 2020 року Кузнецову та Ісайкулу оголосили підозру в хуліганстві.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

15 червня 2020 року Шевченківський районний суд Києва відправив активіста та блогера Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Підозрювавний оскаржив запобіжний захід, але в другій інстанції йому відмовили.

23 червня 2020 року Печерський суд Києва скасував підозру в нападі на Сергія Стерненка Івану Кузнецову, вручену йому посмертно.

Натомість 25 червня 2020 року СБУ завершила досудове розслідування у справі. Пізніше Сергій Стерненко написав, що розслідування третього нападу на нього призупинили.

Шевченківський райсуд Києва 17 линя 2020 року відмовив в арешті Олександра Ісайкула. Суд вважає, що Олександр Ісайкул мав злочинний умисел заподіяти шкоду Сергію Стерненку, а не порушувати громадський порядок. Тому підозра в хуліганстві, на думку суду, необґрунтована.

6 серпня 2020 року суд змінив запобіжний захід активісту з цілодобового на нічний домашній арешт.

Фото: фейсбук Сергія Стерненка

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду