Українці вимагають знайти і покарати винних у смерті активістки Катерини Гандзюк

Українці вимагають знайти і покарати винних у смерті активістки Катерини Гандзюк

10:27,
5 Листопада 2018
2524

Українці вимагають знайти і покарати винних у смерті активістки Катерини Гандзюк

10:27,
5 Листопада 2018
2524
Українці вимагають знайти і покарати винних у смерті активістки Катерини Гандзюк
Українці вимагають знайти і покарати винних у смерті активістки Катерини Гандзюк
Увечері 4 листопада у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті загиблої громадської діячки і представниці Херсонської міської ради Катерини Гандзюк.

Про це повідомляє «Українська правда».

Під будівлею МВС у Києві на вул. Богомольця участь в акції взяли близько 500 осіб. Друзі, активісти, колеги, журналісти і політики прийшли з портретами загиблої.

Перед входом на територію Міністерства внутрішніх справ активісти виклали напис на тротуарі «Її вбили». Учасники вимагали знайти і покарати замовників убивства пані Гандзюк.

Аналогічні акції пройшли ввечері 4 листопада у Львові, Херсоні, Харкові, Дніпрі та ін. містах.

Про смерть Катерини Гандзюк стало відомо вдень 4 листопада: інформацію розповсюдили у Facebook-спільноті «Хто замовив Катю Гандзюк?», яку створили й вели друзі пані Гандзюк.

Розслідування у справі нападу на пані Гандзюк проводить Служба безпеки України: огляд місця події у лікарні, де перебувала Катерина Гандзюк, огляд тіла та першочергові слідчі дії проводилися слідчими СБУ. Кримінальне провадження, за яким розслідується напад на пані Гандзюк, перекваліфіковано на «Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, скоєне на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб» і буде розслідуватися за пп. 4, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 ККУ. 

За повідомленням ЗМІ, херсонську громадську діячку, виконувачку обов’язків керуючого справами Херсонської міськради Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня. За даними медиків, у неї були опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей. Її літаком доставили на лікування до Києва і надали охорону. Станом на 21 вересня повідомлялося, що пані Гандзюк перенесла 11 операцій. Вона перебувала в реанімації в одній з лікарень Києва.

Правову кваліфікацію справи правоохоронці змінювали кілька разів: від «хуліганства» через «умисні тяжкі тілесні ушкодження» до «замаху на вбивство». 3 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко після спілкування з пані Гандзюк заявив, що розслідування справи передадуть Службі безпеки України.

24 вересня адвокат Євгенія Закревська повідомила, що у справі активістки з’явилась додаткова кваліфікація – замовне вбивство.

Катерина Гандзюк у 2006-му працювала менеджером проектів, главою Херсонського відділення ГО «Ейдос» – Центру політичних студій та аналітики, у 2012-му стала співзасновницею Агенції громадської журналістики «Мост», яка публікувала антикорупційні розслідування щодо влади Херсонської області. Навесні 2018 року активістка опублікувала перелік з понад 200 осіб, які за останні чотири року отримали дозволи на травматичну та газову зброю нібито як журналісти. «Кльовий бізнес у мусорів, правда ж?», – додала пані Гандзюк.

Незадовго до нападу на себе пані Гандзюк критикувала правоохоронців у неефективному розслідуванні нападу на херсонського журналіста Сергія Нікітенка та інших активістів.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Ігор
07:34 / 06.11.2018
Не украинцы, вимагають, а активистиЮ то есть ккремлёвские гошки которым на самуКатю глубоко насрать
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду