В Одесі активісти змусили вийти із зали суду журналіста, якого вважають сепаратистом (ДОПОВНЕНО)

В Одесі активісти змусили вийти із зали суду журналіста, якого вважають сепаратистом (ДОПОВНЕНО)

14:19,
14 Лютого 2018
2208

В Одесі активісти змусили вийти із зали суду журналіста, якого вважають сепаратистом (ДОПОВНЕНО)

14:19,
14 Лютого 2018
2208
В Одесі активісти змусили вийти із зали суду журналіста, якого вважають сепаратистом (ДОПОВНЕНО)
В Одесі активісти змусили вийти із зали суду журналіста, якого вважають сепаратистом (ДОПОВНЕНО)
Колишній очільник одеського осередку «Правого сектору» Сергій Стерненко разом із іншими активістами змусив залишити залу засідань Київського районного суду Одеси фотографа інформагентства «Одеса-медіа» Максима Войтенка, якого звинуватив у сепаратизмі і співпраці з російськими ЗМІ.

Про це повідомив ІМІ сам Максим Войтенко.

«Сергій Стерненко зажадав від мене залишити приміщення суду. Якраз слухалася його справа, яку я прийшов висвітлювати за редакційним завданням. Він заявив, що я сепаратист, і він не хоче зі мною перебувати в одному приміщенні. Я відмовився покидати приміщення. Під його крики мене намагалися двоє його соратників витягнути із залу, але не склалося – я впирався», – розповів Войтенко.

«Поліція запропонувала мені покинути приміщення, щоб уникнути конфлікту. Оскільки там було чоловік 15 і мене б замісили, я пішов», – додав він.

13 лютого у Київському районному суду Одеси розглядали клопотання прокуратури про продовження арешту Сергію Стерненку, якому оголосили підозру за ч.5 ст.27 і ч.3 ст.307 КК України (пособництво в збуті наркотичних речовин), повідомляє «Пушкінська.net».

Відео: «Пушкінська.net»

Сергій Стерненко на своїй сторінці в Facebook виклав власну версію конфлікту.  

«Поки чекаємо суддю, вигнали з суду кремлівську шістку Максима Войтенка, який працює в «Комсомольській правді», неодноразово висловлювався на підтримку дій країн-агресора і є ваткою за визначенням», - повідомив він.

«Раніше він працював ще для підконтрольного втікачу-колаборанту Маркову сайту «Таймер». І іноді підзаробляв на зйомках для власне російських ЗМІ. Максим — відвертий прихильник т. з. «руского міру», публічно це демонструє.

На фото 2 він радіє смерті представника полку «Азов». На фото 3 — не ховає радощів від того, що нещодавно напали на мене…», - додав активіст.

За інформацією НСЖУ, частина одеських журналістів висловлює обурення з приводу цього інциденту та підтримує свого колегу.

«Яких би поглядів не дотримувався Максим Войтенко, те, що сталося, - злочин, передбачений статями 171 і 345 Кримінального Кодексу України. Ми бачимо перешкоджання журналістській діяльності та застосування сили до журналіста. Найстрашніше в цій ситуації не те, що дозволили собі прибічники Стерненка, адже від них і справді можна чекати чого завгодно. Найбільше лякає бездіяльність поліції: правоохоронці, почавши вмовляти журналіста покинути приміщення, фактично висловили солідарність з правопорушниками», - прокоментував інцидент головний редактор сайту «Думская.net» Олег Константинов.

Подію, що трапилася в одеському суді, засудили і в Національній спілці журналістів України. 

«Журналіст на роботі – недоторканна особа, і це чітко прописано в законах України. Ситуація, коли кореспондента виштовхують із зали суду, погрожуючи йому застосуванням сили, а представники поліції бездіяльні – просто кричуща, - вважає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Водночас у коментарях під відповідним постом голови НСЖУ в соцмережі висловлюється незгода з позицією процитованих одеських журналістів.

«Яких би поглядів не дотримувався Максим Войтенко, те, що сталося...» - йдеться в публікації. Це ж яких поглядів може дотримуватися український журналіст під час війни в Україні?! Невже є альтернатива?!» - запитує зокрема Надежда Белоус.

Пізніше стало відомо, що 14 лютого Одеська поліція розпочала за фактом перешкоджання фотографу «Одеса-медіа» Максиму Войтенку 13 лютого у Київському райсуді Одеси кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») Кримінального кодексу України. Про це повідомляється на сайті ГУ Нацполіції в Одеській області.

Як повідомляв «Детектор медіа», у Луцьку журналістка 12 каналу Катерина Павлова звинуватила поліцейських у перешкоджанні її професійній діяльності, натомість у Кіберполіції кажуть, що до завершення проведення слідчих дій її співробітники не могли розголошувати журналістам будь-які відомості, щоб не завадити слідству.

Фото: "Одесса-медиа"

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду