Правозахисниця Людмила Алєксєєва щодо участі Росії в конфлікті на Сході України: «Просто плачу»

Правозахисниця Людмила Алєксєєва щодо участі Росії в конфлікті на Сході України: «Просто плачу»

15:02,
3 Жовтня 2015
3965

Правозахисниця Людмила Алєксєєва щодо участі Росії в конфлікті на Сході України: «Просто плачу»

15:02,
3 Жовтня 2015
3965
Правозахисниця Людмила Алєксєєва щодо участі Росії в конфлікті на Сході України: «Просто плачу»
Правозахисниця Людмила Алєксєєва щодо участі Росії в конфлікті на Сході України: «Просто плачу»

Лауреатка премії імені Вацлава Гавела, голова Московської Гельсінської групи Людмила Алєксєєва в інтерв'ю Deutsche Welle поділилася своїми оцінками дій Росії в Україні та розповіла про ставлення президента Володимира Путіна до  громадських організацій у РФ.

 

Як зізналася правозахисниця, вона не може відсторонено спостерігати за діями Росії. Відповідаючи на запитання «Як ви оцінюєте участь Росії в конфлікті на сході України?», пані Алєксєєва сказала: «Просто плачу. У нас, по-моєму, немає людини, у якої в Україні не було б родичів, друзів, улюблених місць. Це ніби рідні брати чи сестри між собою посварилися. Це абсолютно неймовірна, немислима ситуація, якої не має бути. Коли починаю про це думати або слухаю звістки звідти, починаю ревіти».

 

Також пані Алєксєєва прокоментувала, що для неї означає премія імені Вацлава Гавела:

 

«По-перше, для мене багато значить те, що це премія імені Вацлава Гавела. Я мала честь його знати, він був засновником "Хартії-77", з якої почався правозахисний рух у Чехословаччині. По-друге, цю премію мені дала Парламентська асамблея Ради Європи - у той момент, коли наша батьківщина сама себе віддаляє від Європи і всього цивілізованого світу.

 

Російському правозахисному руху, включно з радянським періодом, цьогоріч виповнюється 50 років. Я брала участь у цьому русі з самого початку і на власній шкурі знаю, в яких важких умовах доводиться працювати. Я переконана, що даючи цю премію мені, мали на увазі всіх, хто бере участь у правозахисному русі у нашій країні. Що я одна? Один у полі не воїн, як відомо».

 

Розповіла DW Людмила Алєксєєва і про те, чому вона вирішила повернутися до Ради з прав людини при президенті РФ (РПЛ), яку залишила в 2012 році. Правозахисниця сподівається, що переконає президента РФ змінити його ставлення до громадських організацій і до закону про іноземних агентів.

 

«Повернулась тому, що правозахисникам у нас стає все важче. І РПЛ - один з небагатьох майданчиків, де щось можна робити і можна бути хоча б частково почутим», - розповіла Людмила Алєксєєва.

 

На інтерпризначених зборах РПЛ 1 жовтня, де очікувалася присутність Володимира Путіна, пані Алєксєєва планувала поставити запитання щодо ГО та закону про іноземних агентів: «Володимире Володимировичу, поясніть, чому, скажімо, якщо "Газпром" або якийсь підприємець знаходить кошти за кордоном, це вважається похвальним, це інвестиції. Наша держава теж позичає за кордоном, і це теж похвально. А коли некомерційна організація (НКО) отримує гроші за кордоном, чомусь вона вважається іноземним агентом, хоча ми робимо те ж саме і також в інтересах своєї країни. Чому така різниця?». Правозахисниця обурена таким ставленням: «Не розумію, чому нам так не довіряють, чому так підозрюють, що ми шпигуни чи зрадники».

 

Як писала «Детектор медіа», премію Вацлава Гавела представники ПАРЄ вручили Людмилі Алєксєєвій 28 вересня на сесії у Страсбурзі.

 

«Детектор медіа»

Фото - Deutsche Welle

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду